AnasayfaKurumsalBlogDuyurularİletişim

İngilizcedeki Kısaltmalar

İngilizcedeki Kısaltmalar

ACRONYM, INITIALISM AND ABBREVIATIONS

            Kısaltmalar, her dilde olduğu gibi, İngilizcede de günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkar. Bu kısaltmalar genel olarak yazı dilinde göz yormamak, okuyanın işini kolaylaştırmak için kullanılır ancak kimi zaman aşina olmadığımız kısaltmalarla da karşılaşırız.

            İngilizcede farklı tiplerde kısaltmalar günlük hayatta bol bol kullanılır. Bu yazımızda farklı tiplerdeki İngilizce kısaltmaları örnekler üzerinden inceliyor olacağız.

            Abbreviation: İngilizcedeki bütün kısaltmalar “abbreviation” olarak bilinir ancak kendi içlerinde farklı kategorilere bölünmüş. Bu kategorilerin her birini, kendi başlıkları altında inceleyeceğiz. İngilizcedeki bu tür kısaltmalar, insanların günlük konuşma dilinde iletişimi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için kullanılır.

                        Dr: “Doctor”. Türkçede de aynı kısaltma ile kullanılan bu unvan, iyi bir “abbreviation” örneği.

                        St: “Street”. İngilizcede adres yazarken çok yaygın olarak kullanılan bir kısaltmadır. Türkçede de “sokak” yerine “sk.” kullanılır.

Acronym: “Acronym”ler bir kuruluşun, hastalığın vb. şeylerin baş harflerini yan yana koyarak ortaya çıkarılan yeni kelimeler. Okuyan veya konuşan kişi İngilizcede “acronym”lerin harflerini tek tek söylemek yerine bu tür kısaltmaları bir kelime gibi söyler veya okur.

                        ASAP: “As Soon As Possible”. “Olabildiğince Çabuk” anlamına gelen bu kısaltma bir “Acronym” örneği. Günlük hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkabilir.

                        PIN: “Personal Identification Number”. “Şahsi kimlik numarası – şifre” anlamına gelen bu kısaltmaya hepimiz aşinayız. ATM’ye gittiğimiz zaten PIN giriyoruz veya telefonlarımızın PIN kodunu giriyoruz.

                        LOL: “Laugh Out Loud”. “Kahkahalarla gülmek” anlamına gelen bu “acronym” mesajlaşma dilinde sık sık kullanılıyor.

            Initialism: “Acronym”ler ile benzerlikler taşır. İngilizcedeki bu iki kısaltma türünün arasındaki en belirgin fark, “initialism” sonucunda “Acronym”lerde olduğu gibi ortaya yeni bir kelimenin çıkmaması. “Initialism”de her harfi tek tek söylememiz gerekir.

                        BBC: “British Broadcasting Corporation”. “Initials” baş harfler anlamına gelir. Her harfi tek tek söylememiz gereken bir kısaltma örneğidir.

                        MP: “Members of Parliament” veya “Military Police”. “Milletvekili” veya “Askeri İnzibat” anlamına gelen bu kısaltma, yine birden fazla kelimeden oluşan bir sözcük öbeğinin baş harflerinden meydana geliyor.

                        UN: “United Nations”. “Birleşmiş Milletler” kısaltması olarak kullanılan “UN”, yine birden fazla kelimeden oluşmuş bir söz öbeğinin baş harfleri alınarak ortaya çıkarılmış.