AnasayfaKurumsalBlogDuyurularİletişim

Conjunctions: İngilizce Cümlelerde Fikirleri Birleştirmek

Conjunctions: İngilizce Cümlelerde Fikirleri Birleştirmek

Türkçede bağlaç olarak isimlendirdiğimiz conjunctions, cümlelerin farklı bölümlerini birleştiren kelimelerdir. Her ne kadar küçük kelimeler olsa bile, conjunction’lar düşüncelerimizi birleştirmede büyük bir rol oynar. Hadi bu kelimelerin ne olduğunu ve cümleleri nasıl daha anlaşılır yaptıklarını inceleyelim.

“And” (Ve)

"And" kelimesi, iki benzer fikiri birleştirmek için kullanılır. Eğer ilk kısımda olumlu bir anlam var ise “and” ile ek bir olumlu cümle ekleyebiliriz. Eğer negatif bir anlam ile başladıysak ise bu cümleye “and” kullanarak olumsuz bir madde ekleyebiliriz. Dolayısıyla bu conjunction kelimemizi cümlemizi örnekler veya destekleyici fikirlerle zenginleştirmek için kullanabiliriz. Örneğin: We want to go to Europe and visit a lot of touristic places. (Avrupaya gitmek ve bir çok turistik yerleri ziyaret etmek istiyoruz.) Burada hem avrupaya gitmek istediğimizi ,hem de orada bir çok turistik yeri ziyaret etmek istediğimizi belirtmek istedik. İki ayrı cümle kurmak yerine istediğimiz bu iki olumlu maddeyi “but” kullanarak birleştirdik.

“But” (Ama)

İngilizcede fikrimizi nasıl destekleyip genişlettiğimizi öğrendik. Peki başlangıçta verdiğimiz fikire ters düşen bir madde eklemek istediğimizde hangi conjunction’ı kullanıyoruz. "But" bağlacı, iki zıt fikiri birleştirmek veya bir kontrast oluşturmak için kullanılır. "I wanted to go to the party, but I had to finish my assignment." (Partiye gitmek istedim, ama ödevimi bitirmem gerekiyordu.) Cümlenin ilk kısmında partiye gitmek istediğimizi belirtiyoruz, fakat ödevi bitirme zorunluluğu ilk fikrimize karşıt bir anlam katıyor. “I love Istanbul, but it is a very crowded city.” (İstanbulu çok seviyorum ama çok kalabalık bir şehir.) “But” kelimesini aynı zamanda sevdiğimiz bir şeyin olumsuz yanı ya da nefret ettiğimiz bir şeyin istisna olan iyi yönünden bahsederken de kullanabiliriz. Burada istanbulu çok sevmemize rağmen karşıt fikir olarak ne kadar kalabalık olduğuna değinmek istiyoruz.

“Or” (Ya Da)

Farklı seçeneklerimizi cümle içinde bağlarken “or” kullanıyoruz. Burada odağımız anlamların karşıt veya eşit olması değil, bir cümledeki farklı seçenekler olması. “You can study for your exam today or this weekend.” (Sınavına bugün ya da bu haftasonu çalışabilirsin.) Burada sınavlara çalışmak için farklı zaman seçeneklerimiz var ve bunları “or” kullanarak cümlede bağlıyoruz.

“Because” (Çünkü)

Diğer önemli conjunction kelimemiz “because”. Bu bağlacımızı eylemlere veya fikirlere neden sunarken kullanıyoruz. İngilizcede bir şeyleri açıklamak için yaygın olarak kullanılan bir kelime. İngilizcede fikirlerimize açıklık getirmek için kullandığımız bir çok kelimemiz mevcut fakat “because” ilk olarak öğrenilmesi gerekenlerden. “We decided to postpone the trip to the beach because the weather forecast predicted heavy rain.” (Plaja gezisini ertelemeye karar verdik çünkü hava raporu yoğun yağış öngörüyordu.) Bu cümlemizde verdiğimiz kararın nedeninden ayrı bir cümlede bahsetmek yerine “because” kelimesi ile sonuç ve nedenimiz bağlıyoruz.